pátek 30. prosince 2016

Filmový rok 2016


Blížící se konec roku vybízí k bilancování všeho druhu, dovolím si tedy podělit se s vámi o ty události z filmového světa, které mou maličkost nejvíce zasáhly (v pozitivním i negativním slova smyslu).



Leden

Smrt Alana Rickmana – představitel záporáků z první Smrtonosné pasti a Costnerova Robina Hooda, nezbedného manžela z Lásky nebeské a samozřejmě Severuse Snapea nečekaně opustil tento svět v 69 letech.

Únor

Leo dostal Oscara – musím něco dodávat?


Březen
  • Očekávaný duel mezi Batmanem a Supermanem možná trochu zklamal, na druhou stranu ale přinesl Warnerům do prasátka přes 800 milionů dolarů a my, fanynky Henryho Cavilla, doteď se zatajeným dechem vzpomínáme na tuhle líbačku Clarka a Lois ve vaně:
  • Hostem Febiofestu byl herec Daniel Brühl, sympaťák, který v české předpremiéře uvedl vynikající snímek vycházející ze skutečných událostí s názvem Kolonie. První letošní must see záležitost.

Duben

S remaky klasických animovaných disneyovek se poslední dobou roztrhl pytel a po loňské Popelce přišla řada na Mauglího příběh. Kniha džunglí má všechno, co by měl správný film pro celou rodinu mít (a je lepší než kreslený originál!). Od dob Avatara mě žádný snímek tak vizuálně neuchvátil a zřejmě jsem nebyla sama. Tržby se zastavily těsně pod miliardovou hranicí. 

 

Květen

Nový Captain America, noví X-Meni, nová Alenka. Ani z jednoho jsem se na zadek neposadila, Marvelu každopádně patří gratulace k letošnímu komerčně nejúspěšnějšímu filmu.


Červen

Když se ohlédnu za celým rokem, snímky mající premiéru v červnu mi asi udělaly největší radost. V kině jsem brečela smíchy (Správní chlapi), k smrti jsem se bála (V zajetí démonů 2) a samozřejmě jsem taky brečela dojetím (Než jsem tě poznala). Dory byla fajn, ale posloužila hlavně jako milá vzpomínka na jejího nenahraditelného staršího bratříčka, nic víc.



Červenec
 
Tohle období už mám několik let pevně spjaté s Karlovými Vary. Letos jsem během necelých čtyř dnů zhlédla 11 filmů (nový rekord). A nejlepší kinozážitek? Hřebejkova Učitelka a německý klenot Toni Erdmann.


Srpen
 
Vaginální sprcha jako ústřední záporná postava, sekaná zpívající Meat Loafa… to všechno a ještě mnohem víc najdete v Buchtách a klobásách. 


Září
  • Rozvod Brada a Angeliny - konečně! #teamjennifer
  • Dítě Bridget Jonesové - nečekala jsem vůbec nic a dostala jsem neskutečně pohodový snímek, ve kterém nechybí sexy chlapi, super písničky ani zorbing s Edem Sheeranem.
Říjen
 
Bezva ženská na krkuVejdělkovy filmy patří mezi moje oblíbené (tuto komedii „jenom“ napsal) a počítám, že i sympatické hašteření Ondry VetchéhoPetrou Hřebíčkovou se dočká mnoha televizních repríz. Oprávněně. 
 
  
 Listopad
  • Oslavovaný Villeneuvův Sicario se u mě minul účinkem, jeho novinku už jsem si vychutnala mnohem více. Příchozí nenabízí přestřelky s vesmírnými koráby, ale hluboký lidský příběh s úžasnou vypravěčkou (Amy bych moc přála Oscara). Dokonalý střih a nádherná hudba ještě umocňují filmovou pecku letošního podzimu/roku.
  • V rámci Festivalu francouzského filmu jsem měla možnost vidět snímek, který by se ke mně jinak asi nikdy nedostal. A to by byla velká škoda. Elle natočil Paul Verhoeven mající za sebou třeba legendární Základní instinkt nebo Hvězdnou pěchotu. Jeho nové dílo je plné černého humoru, sexuálního násilí a skvělých hereckých výkonů v čele s Isabelle Huppert.
 
Prosinec
  • Jirka Strach dokázal s Andělem Páně 2 porazit v žebříčku návštěvnosti Babovřesky. Za tak bohulibý čin mu všichni moc děkujeme. (Navíc se mu tahle pohádka vážně moc povedla.)
  • Sváteční pohodu narušilo příliš mnoho smutných událostí. Nečekaná smrt Carrie Fisher byla jednou z nich.
  • Loni to byly sedmé Star Wars, letos jsem dostala vánoční dárek v podobě Pasažérů. Romance odehrávající se na palubě megaluxusní kosmické lodi mě nadchla ve všech směrech.
 
Do roku 2017 vám všem přeji hlavně hodně zdraví, lásky, pohody a mnoho krásných filmových zážitků. 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat