pondělí 26. září 2016

Dítě Bridget Jonesové


Fanynky sarkastické baculky, která tak trochu přitahuje katastrofy a tápe v milostných vztazích, by měly zpozornět. Bridget Jones se totiž po dlouhých dvanácti letech vrací na plátna kin.


Výše zmíněnou a dnes již v podstatě kultovní literární a filmovou postavu přivedla k životu britská novinářka a scenáristka Helen Fieldingová. Na základě velmi úspěšného sloupku vycházejícího v deníku The Independent napsala tři romány: Deník Bridget Jonesové, Bridget Jonesová: S rozumem v koncích a Bridget Jonesová: Láskou šílená. První dvě knihy byly v letech 2001 a 2004 úspěšně zadaptovány, třetí román na svou filmovou podobu teprve čeká. Snímek Dítě Bridget Jonesové totiž poslední knize od Fieldingové dějově předchází, autorka se ale samozřejmě podílela na scénáři.

Ptáte se, jak se Bridgetin život za poslední dekádu změnil? Inu, z poněkud baculatější, málo sebevědomé mladé ženy se stala úspěšná producentka televizního zpravodajství, která o poznání zhubla (herečka Renée Zellweger odmítla znovu přibírat na váze jako v předchozích dílech). Bridget už nějakou dobu nežije s Markem Darcym (Colin Firth) a dokonce se kolem ní nemotá ani pokušitel v podobě Daniela Cleavera (Hugh Grant) – v prvních minutách filmu se totiž koná jeho pohřeb. Naše hlavní hrdinka ale následně odjíždí s kamarádkou na hudební festival, kde se pod vlivem alkoholu vyspí s pohledným cizincem (ano, zní to jako velké klišé, ale Patrick Dempsey prostě pohledný je, tečka). O několik dní později se setkává s čerstvě rozvedeným Markem a také se s ním vyspí. Výsledkem je pozitivní těhotenský test a velké dilema – komu bude Bridgetino dítě říkat tati?


V běžném životě by každou ženu zřejmě napadlo udělat test otcovství, Bridget tuto metodu ale razantně odmítne a raději se dál vídá s oběma potenciálními tatínky (z pohledného cizince se vyklubal pohádkově bohatý majitel internetové seznamky Jack Quant, ve kterém má Darcy zdatného konkurenta). Tato jednoduchá zápletka je zdrojem mnoha vtipných situací a o zábavu nebude nouze ani od okamžiku, kdy se Mark a Jack o sobě dozví. Oba pánové se k Bridget i nadále chovají velmi pozorně, studují odbornou literaturu a společně navštěvují předporodní kurzy. Až do samotného závěru filmu diváci skutečně netuší, čí dítě Bridget porodí, což vtipně okomentuje gynekoložka v bravurním podání Emmy Thompson (spoluautorky scénáře): „To je jako finále X Factoru! Vytočte číslo 1, pokud chcete, aby to bylo Marka, nebo číslo 2, pokud fandíte Jackovi.“

Zábavný scénář podporují sympatické herecké výkony všech zúčastněných. Zellweger sice získala Oscara za vedlejší roli v dramatu Návrat do Cold Mountain, ale Bridget Jones patrně navždy zůstane její životní rolí. Colin Firth už diváky (dobře, spíše divačky) okouzluje mnoho let a typického britského suchara Darcyho v jeho podání prostě musíte milovat. Mezi hlavními tahouny se ale neztrácí ani nováčci série. Kromě zmíněného Dempseyho a Thompson zaujme například u nás prakticky neznámá Sarah Solemani v roli Bridgetiny kamarádky a kolegyně Mirandy. Její smysl pro komediální timing se projeví hlavně ve scénách z hudebního festivalu, kde kupříkladu provozuje zorbing s Edem Sheeranem (no fakt!). Dalším pozitivem je rozhodně písničkový soundtrack. Uslyšíte zde hitovky nejen od Eda, ale také od Jess Glynne, Lily Allen nebo Ellie Goulding, která ke snímku nazpívala hlavní píseň.

První film s Bridget patří mezi kultovní britské komedie, na ten druhý by fanoušci nejradši zapomněli. Dítě Bridget Jonesové se kvalitativně velmi blíží původnímu snímku, v některých ohledech ho dokonce i předčil. Zápletka by sice nepotřebovala natahovat do dvouhodinové stopáže, ale budiž to tvůrcům odpuštěno. Jsem sice o dvacet let mladší než hlavní hrdinka, nepatřím tudíž úplně do cílové skupiny, ale nasmála jsem se opravdu hodně a závěr mě skoro dojal. Jaké lepší doporučení si může romantická komedie přát?
  

Hodnocení: 80% 


Žádné komentáře:

Okomentovat