úterý 24. listopadu 2015

Popelka


Bylo, nebylo, jistý britský režisér uznávaný především za své adaptace shakespearovských dramat v březnu přenesl na plátno další verzi jednoho z nejznámějších pohádkových příběhů.



Herec, režisér a scenárista Kenneth Branagh se může od roku 2012 pyšnit titulem Sir. V mládí se začal zajímat o dílo Williama Shakespeara, a když už se rozhodne některé z nich zrežírovat, většinou si přidělí i hlavní roli (jako v Jindřichovi V. z roku 1989 nebo v Hamletovi z roku 1996). Branagha si můžete pamatovat také jako Zlatoslava Lockharta z filmu Harry Potter a Tajemná komnata (2002) nebo jako Wallandera ze stejnojmenného kriminálního seriálu BBC z roku 2008. Po adaptacích klasických divadelních her, režii komiksového Thora (2011) a akčního thrilleru Jack Ryan: V utajení (2014) se Branagh pouští i do tvorby pro mladší publikum.

Pohádkový příběh o chudé dívce, která ke štěstí přišla, jistě všichni znáte. Elka v podání Lily James přijde v dětství o maminku a její milovaný tatínek si po letech přivádí novou ženu (Cate Blanchett) se dvěma dcerami. Brzy ale sám umírá a Elce nastanou zlé časy. Macecha a nevlastní sestry se k ní chovají velmi krutě a dají jí posměšnou přezdívku Popelka. Dívka by se ráda podívala na královský ples, což jí macecha pochopitelně zakáže. Naštěstí se ale objeví hodná Kmotřička (Helena Bonham Carter), která pomocí několika kouzel Popelce splní sen. Jestli se děvče nakonec stane nevěstou prince (Richard Madden), už asi tušíte.

Tvůrci filmové pohádky vsadili na neokoukanou tvář a do role Popelky obsadili pětadvacetiletou Lily James, kterou si pozornější diváci mohou vybavit ze seriálu Panství Downton (2010) nebo z filmu Hněv Titánů (2012). Se svou první hlavní rolí si poradila velmi dobře, ale pokud bych měla srovnávat s českou klasikou režiséra Vorlíčka, vychází z tohoto boje vítězně Libuška Šafránková. Dokáže být totiž více aktivní a kurážnější než právě Lily James. Britský tým se ale inspiroval disneyovskou animovanou verzí z roku 1950, ve které také nenajdeme Popelku hrající si na myslivce. Přesto mohli být Britové hravější a notoricky známý příběh obohatit o nové prvky (a tím rozhodně nemyslím zdlouhavé umírání Popelčiny maminky, které pohádce dodává příliš dramatický nádech). Richard Madden (Robb Stark ze seriálu Hra o trůny) v roli prince také nezklamal, nemůžu se ale zbavit dojmu, že stejně jako jeho kolegyně stojí pouze ve stínu hereček ve vedlejších rolích. Cate Blanchett (trilogie Pán prstenů, Jasmíniny slzy) ztvárňující zlou macechu si pro sebe krade každou scénu a Helena Bonham Carter (Klub rváčů, Králova řeč) si svou Kmotřičku rovněž velmi užívá. 


Nová Popelka stojí a padá na výpravě a kostýmech té nejvyšší úrovně. Kostýmní výtvarnice Sandy Powell si za svou práci jistě vyslouží další oscarovou nominaci, protože tak nádherné róby, jako jsou Popelčiny plesové a svatební šaty, jste zaručeně dlouho v žádném filmu neviděli. Působivé jsou také vizuální efekty doprovázející například proměnu dýně v kočár.

Pokud se při sledování filmu s dětmi chcete vyhnout animovaným komediím, nebo si prostě rádi odpočinete u nenáročné podívané se šťastným koncem, Popelka je pro vás jako stvořená.

Hodnocení: 80%

Žádné komentáře:

Okomentovat