pátek 20. listopadu 2015

Kingsman: Tajná služba

Hodnocení a komentářům na ČSFD už se věnuji od deváté třídy, ale až letos v únoru jsem se rozhoupala k postupu na vyšší úroveň. O čem ale napsat svou první plnohodnotnou filmovou recenzi? Nemohla jsem si vybrat lepší volbu než neotřelou akční podívanou s Colinem Firthem v hlavní roli, která má velkou šanci stát se kultem.



Jistě jste někdy slyšeli o Claudii Schiffer. Tuto německou supermodelku nezmiňuji náhodou, roku 2002 se totiž vdala za Brita Matthewa Vaughna. Jeho jméno už vám zřejmě tak známé nepřipadá, vězte ale, že si tento pán dokázal vybudovat velmi slušnou základnu fanoušků, kteří ho považují v podstatě za Boha mezi současnými filmovými režiséry. Vaughn sice zatím natočil pouhopouhých pět snímků (u čtyř z nich se také podílel na scénáři), ale všechny se dočkaly pozitivního přijetí u diváků i odborné kritiky. Jako příklad jmenujme fantasy pohádku Hvězdný prach (2007) nebo komiksovou adaptaci X-Men: První třída (2011).

Po tříleté přestávce usedl Vaughn znovu na režisérskou stoličku a jako inspirace mu posloužila šestidílná komiksová předloha s názvem The Secret Service. Pojmenování jeho nejnovějšího filmu je odvozeno od názvu tajné organizace Kingsman, která zaměstnává bravurně vycvičené agenty pracující výhradně v upnutých oblecích anglických gentlemanů. Jeden z nich je bohužel na začátku vyprávění zákeřně zavražděn, a proto musí vedení organizace vybrat jeho nástupce. Agent Harry Hart s krycím jménem Galahad (Colin Firth v netradiční roli) se rozhodne do velmi náročného výběrového řízení přihlásit nadějného mladíka jménem Eggsy (Taron Egerton). Příprava na život tajného agenta ale není zdaleka to největší zlo, jaké Eggsyho čeká. Ústřední padouch příběhu, miliardář Richmond Valentine s tváří Samuela L. Jacksona, má totiž ďábelský plán na vyhlazení lidstva. A Eggsy s Harrym musí společnými silami zachránit svět.
 

Důležitým faktorem pro budoucí úspěch filmu je herecké obsazení. Vaughn si svůj tým dokázal vybrat na jedničku s hvězdičkou. Britský idol Colin Firth platí po rolích v romantických komediích (např. Láska nebeská, 2003) a oscarovém výkonu v životopisném dramatu Králova řeč (2010) za učebnicový příklad pravého anglického gentlemana. Bez jediného zaváhání ale dokáže zapůsobit také v ryze akčních sekvencích. Pro Tarona Egertona je účast v Kingsmanovi první zkušeností s celovečerním filmem a jsem přesvědčena, že jeho sympatický výkon mu pomůže získat mnoho dalších rolí. (Tarona už jsme mezitím mohli vidět v historickém dramatu Testament mládí a nejnověji také s Tomem Hardym v Legendách zločinu.) Za zmínku stojí také legendární Michael Caine (Pravidla moštárny, Temný rytíř) jako ředitel agentské organizace a samozřejmě Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Coach Carter) ztvárňující padoucha Valentina. Filmové fanoušky jistě potěší také menší role Marka Hamilla (Luke Skywalker v původní trilogii Hvězdných válek).

Kingsman: Tajná služba nemá vymezeny žádné žánrové hranice. Komediální až parodické prvky (hlavní záporná postava má silnou vadu řeči a nenávidí pohled na krev) se střídají s mnohdy velmi brutálními akčními scénami. Masakr v kostele se směle vyrovná i těm nejlepším kouskům z dílny Quentina Tarantina (přístupnost v českých kinech až od 15 let věku má rozhodně své opodstatnění, o rodinný film se skutečně nejedná). Vykreslení agentů jako prvotřídních zabijáků s distingovaným chováním vzdává hold původním bondovkám se Seanem Connerym. Režisér a scenárista v jedné osobě pomrkává ale i na příznivce současnějších agentských podívaných. Pobaví scéna, ve které Eggsy představuje svého nového psa jako J. B. a jeho nadřízený hádá, že iniciály představují jména Jamese Bonda nebo Jasona Bournea. Správná odpověď je Jack Bauer. Vzpomínáte na seriál 24 hodin, který restartoval skomírající kariéru Kiefera Sutherlanda? (Mimochodem, tenhle fórek je v českém dabingu bohužel totálně zabitý, stejně jako Valentinovo šišlání, takže doporučuji jedině originální verzi.)

Podtrženo, sečteno: Snímek si mě získal nejen hereckými výkony, ale také nadhledem a scenáristickými překvapeními. Už dlouho jsem se v kině tolik nepobavila a nemůžu se dočkat další projekce (tu mi zkazil výše zmiňovaný dabing). Pokud se stále ještě rozhodujete, jestli chcete s Kingsmany zachraňovat svět, přidávám na závěr píseň britské skupiny Take That (ano, s těmi zpíval Robbie Williams), která doprovází závěrečné titulky.


 

Hodnocení: 100%

Žádné komentáře:

Okomentovat